Min filosofi

Mitt hjärta har brunnit för hästar i hela mitt liv. Likt många andra startade jag min hästkarriär tidigt på ridskola. 

Vid 10-års ålder gick jag över till foderhäst. Jag började genast att experimentera med olika lekar, jag gömde morötter som min häst fick söka upp, och som det orädda barn jag då var, när vi kom till skogen tog jag av sadel och träns och lekte indian.

Ett annat förhållningsätt än det som då var det "vanliga" fascinerade mig redan som barn.

 

När jag var 16 år köpte jag min första egna häst. Min drömhäst Peckos. En tre-årig "westernhäst"... som gjorde mig precis lika frustrerad som hästarna på ridskolan. Han var en busig unghäst och det var med honom började min resa på riktigt. Vi kom inte överens och jag tog hjälp utav olika instruktörer. Vi provade på olika vägar. Westernridning, olika typer av  Natural Horsemanship, klickerträning, Akademisk Ridkonst, trickträning.. denna tid gav oss framgång och motgång. Besvikelse och glädje. 

bild (312).jpg
IMG_7844.jpg

Idag har jag över 20 års erfarenhet utav att träna och kommunicera med hästar. Under min utbildningsväg har jag plockat med mig det jag gillar, det som jag tycker är etiskt och det som jag tycker fungerar bra i träningen. Inriktningen, ras, ålder, tävlingsgren etc spelar egentligen ingen roll. Kommunikationen sker på samma sätt vare sig du vill lära hästen att lyfta hovar eller få den att sitta. 

 Mitt syfte är inte att få mina hästar att lyda mig till varje pris.

Det viktigaste för mig är att jag och mina hästar trivs i varandras sällskap. Denna strävan har gjort att jag ständigt sökt mig vidare i djungeln av träningsmetoder. Mina hästar, mina elever och deras hästar och alla fantastiska hästtränare i världen som gör sin kunskap tillgänglig på internet gör att jag är under ständig utveckling. 

 

Oavsett vilken inriktning ni har, eller om ni mest håller till i skogen så är en fungerande kommunikation något som ni båda kommer att ha glädje och nytta av. Förutom glädjen ni kommer uppleva av att samspela så kan det hjälpa dig som hästägare att få lättare att läsa av om din häst mår dåligt, är spänd eller missnöjd över något. Det i sin tur leder till mindre frustration både från din och hästens sida, minskad risk för missförstånd er sinsemellan och en ökad säkerhet i ditt umgänge med hästen. Genom att bygga upp en kommunikation kan du förhindra många olyckor.

 

Det kan finnas mer än en orsak till ett beteende och självklart finns det också flera sätt att lösa ett problem. Därför är det av största vikt i kommunikation med hästen att du är flexibel i din tanke, lyssnar, funderar, känner efter. Att skapa en kommunikation mellan häst och människa är något som båda arterna behöver träna på. Tillåt både dig och hästen att göra misstag och ta lärdom av det. Våra hästar är makalösa djur. Så stora och vackra med en enorm styrka och djupt rotade instinkter. Samtidigt har de en sådan vilja att samarbeta och vara oss till lags- bara vi spelar våra kort rätt.

 

Det viktigaste jag har lärt mig under dessa år är att lyssna på min häst, våga lyssna på mig själv. Jag har kommit till insikt med att det jag vill är att vara min hästs vän och trygghet. 

Prestation för mig är ingenting värt om det är på bekostnad av min hästs välmående eller sättet han känner inför mig.

bild (190).jpg